1944-2014: Παγκαρπαθιακός Εορτασμός για τα 70 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καρπάθου

Posted by on Oct 11, 2014 in Πειραιάς, ΣΑΚ | No Comments

Views: 928

20141019-110
Πραγματοποιήθηκε με μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή 500 καί άνω Καρπαθίων ο εορτασμός των 70 χρόνων από την Επανάσταση και την Απελευθέρωση της Καρπάθου. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και οργανώθηκε από το Σύλλογο Απανταχού Καρπαθίων (ΣΑΚ) με τη συμμετοχή των τοπικών συλλόγων Αττικής, από όλα τα χωριά της Καρπάθου.

Την Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014, ο Σύλλογος των Απανταχού Καρπαθίων διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά Παγκαρπαθιακό Εορτασμό της 70ης επετείου της Επανάστασης και Απελευθέρωσης της Καρπάθου.

Ένας στόχος πολλών ετών όλων των Καρπαθίων του Λεκανοπεδίου της Αττικής και όχι μόνο, έγινε πραγματικότητα καθώς πρόκειται για τον πρώτο κοινό ενωτικό Παγκαρπαθιακό εορτασμό της ιστορικής επετείου, στον οποίο συμμετείχαν όλα τα παροικιακά σωματεία των χωριών της Καρπάθου και η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Παροικιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση.

Οι Καρπάθιοι έχουν κάθε λόγο να νιώθουν υπερήφανοι καθώς η Κάρπαθος πρώτη απ’ όλα τα Δωδεκάνησα απελευθερώθηκε με τις δικές της και μόνο δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε τότε τον παγκόσμιο θαυμασμό! Με πρωτεργάτες τους Μενετιάτες και Αρκασιώτες η Κάρπαθος επαναστάτησε στις 5 Οκτωβρίου 1944 εναντίον των Ιταλών κατακτητών και με τη σύμπραξη συμπατριωτών απ’ όλα τα χωριά κατέκτησε την ελευθερία της.

Πλήθος Καρπαθίων και λοιπών Δωδεκανησίων συμπατριωτών μας απ’ όλη την Αττική και σειρά εκπροσώπων της Πολιτικής Ηγεσίας, της Εκκλησίας αλλά και Πνευματικών, Επιστημονικών και Επαγγελματικών φορέων του τόπου τίμησαν με την παρουσία τους τούς διοργανωτές και γέμισαν ασφυκτικά το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, το οποίο ευγενώς παραχώρησε ειδικά για την περίσταση ο Δήμος Πειραιά, συμβάλλοντας στην μεγάλη επιτυχία της εξαιρετικά σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.

Η εκδήλωση την οποία παρουσίασαν τα μέλη του Δ.Σ. του Σ.Α.Κ. Πένυ Ν. Νικητιάδου και Γιώργος Ν. Διακογεωργίου, περιλάμβανε ενδιαφέρουσες ομιλίες και ψηφιακές παρουσιάσεις, έκθεση φωτογραφιών της εποχής των γεγονότων του 1944, προβολή ντοκιμαντέρ και ιστορικών αφηγήσεων αειμνήστων πλέον πρωταγωνιστών της εξέγερσης. Παρουσιάστηκαν επίσης επί σκηνής τοπικοί χοροί και τραγούδια από τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων και τον Όμιλο Νέων Ολυμπιτών της Αδελφότητας των Απανταχού Ολυμπιτών Καρπάθου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ», τα χορευτικά τμήματα των οποίων χόρεψαν μέσα σε έντονα συγκινησιακό κλίμα, με τη μουσική συνοδεία των οργανοπαικτών Νίκου Ε. Κοντονικόλα (λύρα – τραγούδι), Γιώργου Β. Γιωργάκη (τσαμπούνα – τραγούδι), Γιώργου Ν. Αναστασιάδη (λαούτο – τραγούδι) και Νίκου Κ. Νταή (λαούτο).

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα είχε ως ακολούθως:

Α΄ Μέρος

 • Παρουσίαση των τοπικών παροικιακών Καρπαθιακών Συλλόγων της Αττικής
 • Εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Σ.Α.Κ. Γιάννη Γ. Καραϊτιανού
 • «Από τον Όμηρο στην Επανάσταση του 1944 – Σημαντικοί Σταθμοί της Καρπαθιακής Ιστορίας», φωτοντοκυμαντέρ με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Αντώνη Γ. Χαλκιά
 • «Κάρπαθος 1944: Από την Επανάσταση στην Απελευθέρωση», ιστορική παρουσίαση του Μανόλη Μ. Τσαγκάρη
 • «Ταξίδι της Ιμμακολάτας στην Αλεξάνδρεια», απαγγελία στιχουργήματος του Μανόλη Κ. Λαμπρίδη
 • Χοροί και τραγούδια της Καρπάθου, από το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων και του Ομίλου Νέων Ολυμπιτών

Β΄ Μέρος

 • Χαιρετισμοί επισήμων
 • «Η συμβολή των κληρικών και των δασκάλων στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης των Καρπαθίων», ομιλία του Αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Μαυρολέοντος
 • «Το ηρωικό πρόσωπο της Καρπαθιάς μάνας, γυναίκας, κόρης», ομιλία της Σοφίας Παράσχου – Χατζηδημητρίου
 • «Επετειακοί εορτασμοί του Επαναστατικού – Απελευθερωτικού Κινήματος της 5ης Οκτωβρίου 1944 σε σελίδες της εφημερίδας ΚΑΡΠΑΘΙΑΚΗ», παρουσίαση του Μηνά Αλ. Αλεξιάδη
 • «Πρωταγωνιστές της Επανάστασης της Καρπάθου αφηγούνται τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1944», αποσπάσματα συνεντεύξεων από το ιστορικό ντοκυμαντέρ των Μανόλη Μ. Μελά & Δόξης Νικολαΐδου – Ζαπάντη
 • Χοροί και τραγούδια της Καρπάθου, από το χορευτικό συγκρότημα του Ομίλου Καρπαθίων Νέων και του Ομίλου Νέων Ολυμπιτών

Το αφηγηματικό ντοκιμαντέρ του Αντώνη Γ. Χαλκιά, τα κείμενα του οποίου έγραψαν οι Μιχάλης Γ. Μικροπανδρεμένος, Μανόλης Μ. Τσαγκάρης και Γιώργος Ν. Τσαμπανάκης και την κινηματογραφική του επιμέλεια είχε ο Γιώργος Ν. Κανάκης, πρόκειται να κυκλοφορήσει σε DVD σε συνδυασμό με την κινηματογράφηση όλης της εκδήλωσης του Παγκαρπαθιακού Εορτασμού, ώστε όσοι συμπατριώτες μας – και όχι μόνο – το επιθυμούν, να κρατήσουν ζωντανή στην ανάμνηση τους τη σπουδαία αυτή ενωτική εκδήλωση μνήμης και τιμής στους προγόνους μας που πριν από 70 χρόνια μας χάρισαν τη λευτεριά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τους παροικιακούς συλλόγους των χωριών της Καρπάθου, όλους τους συντελεστές και δημιουργούς καθώς και τους εμφανείς και αφανείς πρωτεργάτες και συμπαραστάτες που συμμετείχαν στη διοργάνωση και συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές μας.

Πολλοί ήταν οι εκλεκτοί καλεσμένοι που προσήλθαν και χαιρέτησαν την εκδήλωση. O Μητροπολίτης Καρπάθου – Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γιάννης Τραγάκης, οι βουλευτές κ.κ. Δημήτρης Γάκης, Θεόδωρος Δρίτσας, Κωστής Κατσαφάδος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Παναγιώτης Μελάς, Αναστάσιος Νεράτζης, ο πρώην Υπουργός κ. Αριστοτέλης Παυλίδης, ο Έπαρχος Καρπάθου κ. Γιάννης Γ. Μηνατσής, ο πρώην Δήμαρχος Καρπάθου κ. Μιχάλης Φρ. Χανιώτης κ.α., ενώ ξεχωριστή ήταν η παρουσία των Κασίων αδελφών μας και του Συλλόγου των Εν Ελλάδι Κασίων.

Στόχος του Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων είναι να κρατήσει ενωμένους τους Καρπάθιους, διατηρώντας αναλλοίωτα στο χρόνο τα ήθη και τα έθιμα αλλά και την ιστορική παράδοση και μνήμη της ιδιαίτερής μας πατρίδας.

 

Δείτε το και σχετικό δελτίο τυπου στον ιστότοπο του ΣΑΚ

Ακολουθεί η αφίσα της εκδήλωσης και μερικές φωτογραφίες:

20141019-101

 

20141019-sak-70y