«Ανεζητώντας τους παλιούς», Κωστής Βασιλαράκης, 1997
Views: 155
«Έλα βρε Περικλή να γράψομε μια κασσέτα’, είπε ένα βράδυ ο Κωστής Βασιλαράκης στο Περικλή Λαγωνικό. Θέλησε να εκπληρώσει μια επιθυμία του και να ηχογραφήσει μαζί με ένα μπαρή του το Νίκο Πορτοκάλη, δικές του εκτελέσεις και μαντινάδες.
Ο Περικλής, ιδρυτικό μέλος της Άπελλα Νότα, αξιοποίησε την ευκαιρία και βρέθηκε αμέσως την επόμενη μέρα στις Κάλλενες (κοντά στον Άγιο Συμεών στις Στές του Όθους Καρπάθου), στο αγροτόσπιτο του γυιού του Γιώργη. Ήταν Αύγουστος του 1997.
Ο Κωστής, φανερά συγκινημένος και χωρίς ιδιαίτερες πρόβες, αρχίζει να παίζει και τραγουδά με τη χαρακτηριστική του ερμηνεία το σκοπό «πεύκο»:
Στα γέρα μου ‘ποφάσισα, να γράψω μια κασσέτα,
ν’ ανεζητήσω τους παλιούς, λεβέντες με βεντέτα.
Συνεχίζει (ως είθισται) με «βωλαδιότικο» σκοπό:
Πρώτα θα παίξω δυο σκοπούς, του μερακλή μου γέρου,
για να του ξαναθυμηθού, ΄κείνοι που τον ηξέρου.
Σκοπούς που τους ελέασι, α(ν)θρώποι με μεράκι,
ο Υψηλός ο μερακλής, και ο Χριστοδουλάκης.
Κι οι δυο Κωνσταντινίδη-ες, Κωστής και Μανωλάκη(ς),
και ο Μηνάς της Σεβαστής, ο γιος του Παπαδάκη.
Αφού ‘μορφιούσα τις χαρές, οπού ’το να περάσου,
και οι Καρπάθιοι δεν μπορού(ν), ποτέ να τους ξεχάσου.
Η ηχογράφηση δόθηκε αμέσως στον Κωστή, αλλά δεν επεδίωξε να την κυκλοφορήσει επίσημα. Αργότερα σε μια συνέντευξη του μας λέει ότι θέλει να βρεί μια γυναικεία φωνή να τραγουδήσει και τότε θα το κυκλοφορήσει.
Η ηχογράφιση παρέμεινε στα αρχεία του (και στα δικά μας) για αρκετά χρόνια. Έτσι έφτασε η ώρα να φτάσει στο καρπάθικο κοινό που επί τόσα χρόνια εξέφρασε, υπηρέτησε, και ψυχαγώγησε, μέσα από την ύψιστη έκφραση της συλλογικής συνεύρεσης και μέθεξης [2].
Είπε και αρκετές άλλες μαντινάδες εκείνη τη μέρα, αλλά ας παρουσιάζουμε αυτές, ως ωδή προς όλους εκείνους που «ανεζητούμε», ενώ οι μορφές τους εξακολουθούν να είναι χαραγμένες στη συλλογική μνήμη.
Μανόλης Τσαγκάρης & Περικλής Λαγωνικός,
Άπελλα Νότα, 2023.
Αναφορές και Πηγές
- Ανέκδοτη ηχογράφηση Κωστή Βασιλαράκη και Νίκο Πορτοκάλη, Κάλλενες, 1997, Άπελλα Νότα, [AN1997-OTH-VAS]
- Μέθεξη, στην Καρπαθοπαίδεια