Λεπτή γραμμή από πράξεις φτιάχνουν την ιστορία …

Posted by on Mar 31, 2020 in Ιστορία | No Comments

Visits: 271

Την 28η Οκτωβρίου του 2016 έγιναν στη Ρόδο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για την ηρωϊκή πράξη της υποστολής της Ιταλικής σημαίας και της ύψωσης της Ελληνικής. Το σπουδαίο αυτό γεγονός συνέβη το 1926, εν τω μέσω της Ιταλικής κατοχής. Ενας από τους πρωτεργάτες ήταν ο Γεώργιος Χαλκιάς με καταγωγή από τα Σπόα της Καρπάθου.


Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε από το Μανώλη Γλέζο στην επιτροπή εορτασμού για τα αποκαλυπτήρια, μια που δεν μπόρεσε ο ίδιος να παρευρεθεί.

Η επιστολή παρατίθεται εδώ αυτούσια, όπως την έστειλε ο ίδιος ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


Το μήνυμα της Αντίστασης

 Είχα τη τύχη, στα πρώτα εφηβικά μου χρόνια, η πολιτική μου ενηλικίωση να γίνει μέσα από τις μαρτυρίες ενός Δωδεκανήσιου συμμαθητή μου, του Λευτέρη Σελλά που μετέφερε στη μαθητική μας παρέα τα βιώματα του από την Ιταλοκρατούμενη Ρόδο, από το καθεστώς του Φασισμού.

 Η πρώτη ομάδα στην οποία μετείχα και που οι μετέχοντες (Αντώνης Μοσχοβάκης, Απόστολος Σάντας, Θεόδωρος Ραμουντάνης, Λευτέρης Σέλλας και εγώ) δώσαμε όρκο. ήταν μια οργάνωση για την απελευθέρωση  της Δωδεκανήσου.

Γίναμε μια πατριωτική οργάνωση, και μέσα από τα μάτια, και τις εικόνες που μας μετέφερε ο Λευτέρης Σελλάς, ο Δωδεκανήσιος συμμαθητής μας, γίναμε και μια αντιφασιστική οργάνωση.

Η πράξη των τριών μαθητών του  Βενετοκλείου είχε γίνει λίγα χρόνια πριν.

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, ο Νικήτας Παχωπός, και ο Γιώργος Χαλκιάς, όταν το 1926  αποφάσισαν  όχι μόνο να υποστείλουν τη σημαία του φασιστικού καθεστώτος, αλλά και να υψώσουν την δική τους αυτοσχέδια Ελληνική, ήταν παιδιά που ήξεραν ότι η πράξη τους μετέφερε ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες, αλλά κυρίως στο καθεστώς του φόβου που προσπαθούσε ο φασισμός να σπείρει στις καρδιές των Δωδεκανήσων, στους πληθυσμούς όλης της Ευρώπης.

 Συμβολική κίνηση, που όμως σαν λαμπάδα μετέφερε το μήνυμα της αντίστασης.

 Αυτό που επιδιώκει ο φασισμός, για να μπορεί να επιβληθεί στο λαό, είναι η μετάδοση του φόβου στους πολίτες.

 Με τη διαρκή και επίμονη επίδειξη δύναμης, ή με σαδιστικές μεθόδους επιδιώκει την τιμωρία όσων δεν υπακούουν.

 Κάθε πράξη που αλλάζει αυτό το σκεπτικό, μεταδίδει το φόβο και το πανικό στον ίδιο το φασισμό και σε όσους τον υπηρετούν.

 Και αυτό το μήνυμα, ένα νέο παιδί που έφυγε από τη Ρόδο και ήρθε στην Αθήνα το έφερε και σε εμάς.

 Τους μαθητές του Γυμνασίου της Αθήνας, που δώσαμε όρκο να παλέψουμε για την Απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, για τη συντριβή του Φασισμού.

 Μια λεπτή γραμμή από πράξεις συμβολικές φτιάχνουν την ιστορία ενός λαού.

 Η μία πράξη γίνεται φάρος για την επόμενη, και όλες μαζί χτίζουν την ιστορία αυτού του λαού.

 Αιώνες αγώνων, κατακτήσεων και απελευθερώσεων, έχτισαν συνειδήσεις Αντίστασης.

 Την ώρα που οι τρείς νέοι κατέβασαν από τον ιστό τη σημαία του καθεστώτος του φόβου και ανέβαζαν την Ελπίδα, είχαν συνείδηση ότι  μεταδίδουν  μήνυμα, ότι είναι   πρόθυμοι να θυσιαστούν για να αποδείξουν ότι ο φόβος δεν πρόκειται να φωλιάσει μέσα τους, να γίνουν ένας ακόμα μικρός φάρος στην αλυσίδα από πράξεις αντίστασης που  χαρακτηρίζει αυτό το λαό.

 Πέτυχαν.

 Το μήνυμα το  πήραμε πάρα πολλοί τα επόμενα χρόνια, και συνεχίσαμε.

 Και η Ελληνική σημαία κυματίζει σήμερα υπερήφανα σε  όλα τα Δωδεκάνησα

 Και ο Φασισμός συνετρίβη.

 Στις μέρες μας, τώρα που  η πατρίδα μας και πάλι κινδυνεύει, ας θυμόμαστε την πράξη  του Γαβριήλ Χαρίτου, του Νικήτα Παχωπου, και του Γιώργου Χαλκιά. 

 Και να στείλουμε το μήνυμα, ότι αυτή η λεπτή γραμμή της Αντίστασης, συνεχίζει το ταξίδι της προς το μέλλον.

Μανόλης Γλέζος 

Αθήνα
12- 10- 2016


Πηγές και Αναφορές

  1. Επιστολή προς τους Δωδεκανησίους, Μανόλης Γλέζος, 12-10-2016
  2. Λήμμα για το Μανόλη Γλέζο στη Wikipedia