Σ4: Όπως ταιριάζου στο μπαξέ …
Views: 248
Πρίν πολλά χρόνια (το καλοκαίρι του 1995) βρέθηκα σε γάμο στην Όλυμπο. Μαζί μου είχα και τα εξαρτήματα του νέου μου χόμπι, ένα ψηφιακό κασετόφωνο με στερεοφωνικό μικρόφωνο. Αποφασισμένος να καταγράψω και να μεταφέρω στα ξένα που ζούσα αυτά τα ιδιαίτερα έθιμα του νησιού μας, που μέχρι τότε δεν είχα ζήσει από τόσο κοντά.
Στη μια πλευρά του μεγάρου της Ολύμπου, 50 περίπου γυναίκες σιωπηλές, επιβλητικές, με αυστηρές δωρικές μορφές. Στη μέση τα πατροπαράδοτα όργανα, λύρα και λαούτο. Στην άλλη πλευρά 50 περίπου άντρες έτοιμοι να τραγουδήσουν τηρώντας ευλαβικά το πρωτόκολλο του γλεντιού. Ακρα σιωπή και ξεκινάνε τα πρώτα εκκλησιαστικά τροπάρια. Από τον Παπά-Γιάννη, τον Πρεάρη και το Σακέλλη αλλά και από μια γνώριμη γλυκιά φωνή που διακριτικά συνόδευε τους βυζαντινούς ύμνους.
Εγώ συνεσταλμένος ηχολήπτης καθισμένος στην άκρη του μεγάρου, πάσχιζα να καταγράψω τους ήχους της στιγμής. Όταν με σκουντά στο χέρι μια μορφή των σχολικών μου χρόνων. Ηταν ο αείμνηστος Γεώργιος Χαλκιάς.
Είχε υπηρετήσει στο σχολείο μας στο Απέρι, και δίδαξε μεταξύ άλλων και θέατρο σε πολλές γενιές μαθητών. Εκείνοι φρόντισαν να απαθανατήσουν δείγματα της δουλειάς του σε μεγάλα κάδρα με διαδοχικές φωτογραφίες από τις θεατρικές παραστάσεις του. Εμείς χαζεύαμε στα διαλείματα προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε την παράσταση που ποτέ δεν είχαμε δεί στην Κάρπαθο που δεν υπήρχε ούτε καν τηλεόραση. ‘Εντονη και η μνήμη της μελωδικής του φωνής να λαμπρύνει τις λειτουργίες στο Μητροπολιτικό Ναό στο Απέρι…
Με διακριτικό τρόπο μου χαμογελά και με ενθαρύνει να φύγω από τη γωνία για να έχω καλύτερη εικόνα του γλεντιού.
Ειπώθηκαν πολλές μαντινάδες από εκλεκτούς τραγουδιστές εκείνες τις στιγμές. Αλλά ξεχώρισα αυτές του αείμνηστου Γεωργίου Α. Χαλκιά που θα ήθελα να παραθέσω στη μνήμη του:
Οπως ταιριάζου(ν) στο μπαξέ, κρίνος και μα(τ)ζουράνα,
έ(τ)σι μορφοταιριάζετε, Φίλιππε με την Άννα.
Όσα κλαδιά επάτησες εις τα βουνά του τόπου
τόσα καλά στο βίο σου που(ν) πεθυμιά τ’ α(ν)θρώπου.
–μανολης μ. τσαγκάρης
Υ.Γ. Η παραπάνω ενασχόληση ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς με το φίλο μου και συνιδρυτή της «Απελλα Νότα» Περικλή Λαγωνικό.
Μερικές ακόμη «Στιγμές γεμάτες Κάρπαθο» στην κατηγορία ΣΤΙΓΜΕΣ.
Επόμενη στιγμή Σ5