75 Χρόνια από τον Ηρωϊκό Θάνατο του Παναγιώτη Ορφανίδη

Posted by on Dec 27, 2015 in Ιστορία | No Comments

Views: 640

Λεπτομέρεια Μνημείου Παναγιώτη Ορφανίδη στο Απέρι

Λεπτομέρεια Μνημείου Παναγιώτη Ορφανίδη στο Απέρι

[Σχετικά άρθρα για τον Παναγιώτη Ορφανίδη στο karpathos.net]

Συμπληρώνονται φέτος 75 χρόνια από την επέτειο του θανάτου του Αντισμήναρχου Παναγιώτη Ορφανίδη, του συμπατριώτη  μας Αεροπόρου από το Απέρι, που έπεσε στο αεροδρόμιο της Λάρισας καθοδόν προς μια ακόμη αποστολή προς στο Ελληνο-Ιταλικό μέτωπο της Αλβανίας στις 30-12-1940.

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης αποτελεί έναν από τους πρώτους ηρωϊκά πεσόντες του ’40, μέρος της μεγάλης οικογένειας των τιμημένων Καρπαθίων που αγωνίστηκαν και έπεσαν για τα ιδεώδη της Ελευθερίας. Η Ελληνική Πολιτεία τον τίμησε με μνημείο που ανήγειρε στο Απέρι το 1960 όπου μεταφέρθηκαν και τα οστά του καθώς και με ονόματα οδών στο Μαρούσι και στη Ρόδο.

Αποτείοντας την ελάχιστη τιμή στη μνήμη του και με αφορμή τα  75 χρόνια από τον ηρωϊκό του θάνατο, προτείνουμε την οργάνωση εκδηλώσεων  τόσο στην Κάρπαθο όσο και στη Ρόδο και Αθήνα μέσα στο 2016.

Βρισκόμαστε σε επαφή με τοπικούς συλλόγους, δήμους και φορείς για την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών και φυσικά ζητάμε και τη συμμετοχή του καθενός ξεχωριστά. Μπορείτε να αφήσετε το μήνυμά σας στον παρακάτω σύνδεσμο.

Μανόλης Μ. Τσαγκάρης

για τους συγγενείς του Παναγιώτη Ορφανίδη, οικογένειες:
Νίκου Ορφανίδη, Ζωής Χρυσίδου, Καλλιόπης† Κορναροπούλου, Παναγιώτας Γεργατσούλλη, Βασιλείας Τσαγκάρη.