Σχετικά με το Ιστορικό Φωτοντοκυμαντέρ της Καρπάθου

Posted by on Mar 8, 2015 in Ιστορία | No Comments

Views: 164

Παραθέτουμε εδώ τη προσφώνηση του Γ. Ν. Τσαμπανάκη σχετικά με το ιστορικό φωτοντοκυμαντέρ της Καρπάθου, που εκφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της προβολής στη Ρόδο.

 

 


 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΙΚ. ΤΣΑΜΠΑΝΑΚΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ «Κάρπαθος: Από τους Μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα»

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

 

 

Κ.κ. Βουλευτές Δωδεκανήσου, κ. Δήμαρχε Ρόδου, κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες Νοτίου Αιγαίου, κ. Έπαρχε Καρπάθου, κ. Στρατιωτικέ Διοικητή Δωδεκανήσου κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Αντιδήμαρχε, κ.κ. Πρόεδροι των Διοργανωτών Φορέων, κ.κ. Εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ.κ. Εκπρόσωποι των Πατριωτικών Συλλόγων και των λοιπών σχημάτων, αγαπητοί φίλοι και συμπατριώτες,

 

Με τη διπλή ιδιότητα του Συμβούλου Πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου και του Μέλους της Πενταμελούς Ομάδας Δημιουργίας του ντοκυμαντέρ που θα δείτε σε λίγο, σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στη σημερινή εκδήλωση. Την Πενταμελή αυτή Ομάδα, πρέπει να διευκρινίσω, αποτέλεσαν οι ακόλουθοι, κατ’ αλφαβητική σειρά αναφερόμενοι, συμπατριώτες: Γιώργος Νικ. Κανάκης, Μιχάλης Γεωρ. Μικροπανδρεμένος, Μανόλης Μιχ. Τσαγκάρης, Αντώνης Γεωρ. Χαλκιάς και ο ομιλών.

Κεντρική επιδίωξη των ανθρώπων αυτών που εργάστηκαν φιλότιμα και ανιδιοτελώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του ιστορικού ντοκυμαντέρ «Κάρπαθος: Από τους Μύθους ως την Ένωση με την Ελλάδα» ήταν εξ αρχής η οπτικοποίηση – με την ευκαιρία της εβδομηκοστής επετείου της Επανάστασης και της Απελευθέρωσης του νησιού μας – για πρώτη, ως σήμερα, φορά, μιας ενιαίας ιστορικής αφήγησης για την Κάρπαθο που θα απευθυνόταν τόσο στη νέα Καρπαθιακή και Δωδεκανησιακή γενιά, όσο και στους μεγαλυτέρους. Κι αυτό κρίθηκε απολύτως αναγκαίο αφού εξετάζοντας κανείς από κοντά κατά θεματικές ενότητες τον τόπο μας, σχηματίζει συχνά την εντύπωση πως δεν αναφέρεται σε δέκα χωριά ενός νησιού, αλλά σε δέκα νησιά που βρέθηκαν γεωφυσικά ενωμένα!                                                                                                          Έτσι αναδείξαμε μέσα από το έργο μας μιαν ιστορική θεώρηση που ενώ δεν παραγνωρίζει την πολιτισμική, κοινωνική και ιστορική πολυμορφία της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αναδεικνύει και υπογραμμίζει ταυτόχρονα – με έμφαση στους απελευθερωτικούς αγώνες και στις θυσίες των συμπατριωτών μας – το κοινό ιστορικό υπόβαθρο και την ενιαία πολιτισμική ταυτότητα όλων των Καρπαθίων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

Και πρέπει να πω πως δεν χρειάστηκε να καταβληθεί από μέρους μας καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια για την ισορροπημένη παρουσίαση του θέματος που πραγματευτήκαμε, αφού φάνηκε πως η Καρπαθιακή ιστορία ήταν από μόνη της ισορροπημένη.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι το όλο εγχείρημα ολοκληρώθηκε χωρίς την ελάχιστη οικονομική ενίσχυση από οποιονδήποτε φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό με μόνο κεφάλαιο το συσσωρευμένο απόθεμα γνώσης, ευαισθησίας, τέχνης, κόπου και αγάπης των δημιουργών του για την Κάρπαθο.

Πέραν των όσων αναφέρθηκαν η προβαλλόμενη κινηματογραφική δημιουργία θα μπορούσε ανάμεσα στ’ άλλα να θεωρηθεί αβίαστα κι ένας αντίλογος στα κρούσματα παραποίησης ή και παραχάραξης της τοπικής μας ιστορίας που παρακολουθούμε έκπληκτοι να εκδηλώνονται συχνά από διάφορα κέντρα, τα τελευταία χρόνια.

Ζητούμε τέλος απ’ όλους τους παρευρισκόμενους την κατανόησή τους για τις όποιες μικροπαραλήψεις ή τεχνικές ατέλειες της ταινίας, τη βασική υπαιτιότητα για τις οποίες έχει η ασφυκτική πίεση του χρόνου και εκφράζουμε δημόσια το ενδιαφέρον και την επιθυμία μας για τη συλλογή των παρατηρήσεων και των σχολίων των θεατών στην επίσημη ιστοσελίδα μας, τη διεύθυνση της οποίας θα βρείτε αναγραμμένη στο κάτω μέρος της αφίσας προβολής του εικαστικού αυτού γεγονότος.

Κλείνοντας επιθυμώ να ευχαριστήσω εκ μέρους και των πέντε συντελεστών της κινηματογραφικής δημιουργίας που θα δείτε αμέσως τώρα, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο που έθεσε υπό την αιγίδα του την παρούσα εκδήλωση, τον Δήμαρχο Ροδίων κ. Φώτη Χατζηδιάκο και τον Πρόεδρο του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Σέργιο Αϊβάζη που παραχώρησαν με όλη τους την καρδιά το ζεστό αυτό χώρο για την πραγματοποίηση της σημερινής προβολής και τον Έπαρχο Καρπάθου κ. Γιάννη Γεωργίου Μηνατσή γιατί δέχτηκε πρόθυμα την εισήγηση του ομιλούντος και ενέταξε την εκδήλωση αυτή – σε συσχετισμό και με τους εορτασμούς της 67ης επετείου της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου στη μάνα Ελλάδα – στο πρόγραμμα πολιτισμικών εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καρπάθου «ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΟΣΤΡΙΑ – 2015». Ευχαριστούμε επίσης τους Προέδρους των Διοργανωτών Φορέων κ.κ. Νίκο Κωνσταντινίδη, Γιάννη Καραϊτιανό και Αρχοντούλα Λεντάκη – Διακομανώλη για την φιλότιμη οργανωτική προσπάθειά τους και επιπλέον τον Πρόεδρο του ιστορικού Συλλόγου των Απανταχού Καρπαθίων, παραγωγού φορέα του προβαλλόμενου ντοκυμαντέρ, καθηγητή κ. Γιάννη Καραϊτιανό, για τον σεβασμό που έδειξε στην ελευθερία σκέψης της πενταμελούς Ομάδας Εργασίας. Ευχαριστούμε τέλος την οικογένεια Μηναΐδη για τη χορηγική στήριξη της εκδήλωσής μας.

Ευχαριστούμε όμως και όλους εσάς για την πολυπληθή προσέλευσή σας που τιμά εξαιρετικά τόσο εμάς ως δημιουργούς, όσο και τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης ως πατριωτικούς φορείς πρώτης γραμμής.