Περί Καρπαθογνωσίας

Visits: 278

Να μια νέα λέξη, που παραπέμπει σε εκείνο το μάθημα των μακρινών μαθητικών μας  χρόνων, αυτό της  Πατριδογνωσίας. Ετσι  ονόμαζε το μάθημα για την τοπική ιστορία και πολιτισμό το Υπουργείο Παιδείας, μια που βέβαια  ήταν πρακτικά δύσκολο να το ονομάζει: Ροδο-γνωσία, Κασο-γνωσία, Κρητο-γνωσία, κ.λ.π.

Θυμάμαι το δάσκαλό  μας στο Δημοτικό Σχολείο Απερίου, τον αείμνηστο Αλέκο Αλεξιάδη, να  μας μιλά στις εθνικές εορτές για τη μακραίωνη Ελληνική καταγωγή  του Νησιού μας, από την  συμμετοχή του στο Τρωϊκό Πόλεμο, μέχρι τη Ναυμαχία του Γέροντα, την αντίσταση στην Τουρκοκρατία, και την Ιταλοκρατία, ως την Επανάσταση του ’44 και την Ενσωμάτωση. Πάνω από 3000 χρόνια Ιστορίας να καλύψουμε σε μια διδακτική ώρα του Δημοτικού Σχολείου και μερικές επετείους!

Οταν το 2014 συμμετείχα στον πρώτο Παν-Καρπαθιακό Εορτασμό της Επανάστασης της Καρπάθου του 1944 [1], συνειδητοποίησα και εγώ τις μεγάλες μου ελλείψεις στην Καρπαθογνωσία. Μαζί με την ομάδα εργασίας, στην προσπάθεια να μεταφέρουμε στο εκλεκτό κοινό του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, τη διαχρονική και καθολική επιθυμία των προγόνων μας για την Ελευθερία αλλά και την Ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα,  αναγκάστηκαμε   να ξεσκονίσουμε την Καρπαθιακή  Ιστορία. Ειδικότερα τη δημοσιευμένη και προσιτή σε εμάς.

«Κάρπαθος: από τους μύθους μέχρι την Ένωση με την Ελλάδα» ονομάστηκε το φωτοντοκυμαντέρ [2] που ετοιμάσαμε και κυκλοφόρησε από το Σύλλογο των Απανταχού Καρπαθίων. Σε 1 ώρα και 15 λετπά ξεδιπλώνεται ένα δείγμα της Ιστορίας της Καρπάθου.

Η ομάδα του φωτοντοκυμαντέρ, αποτελούμενη από τον Αντώνη Χαλκιά, Σκηνογράφο, το Γιώργο Τσαμπανάκη Εκπαδευτικό και Ιστορικό μελετητή, το Μιχάλη Μικροπανδρεμένο, Χημικό και Iστορικό Mελετητή, και το Γιώργο Κανάκη, Συγγραφέα και τον Μανόλη Τσαγκάρη, Μηχανικό Πληροφορικής, έδωσε και μια υπόσχεση. Να συνεχίσουμε  τις προσπάθειές μας προς την εμπέδωση της Ιστορίας  και του Πολιτισμού της  ιδιαίτερής μας πατρίδας.

Σήμερα, 6 χρόνια μετά, η  ομάδα «Καρπαθογνωσία»  στο facebook, σε συνεργασία με τον κόμβο karpathos.net καθώς και την «Καρπαθοπαίδεια» (kpedia.karpathos.net), αποτελούν την ηλεκτρονική εκδοχή και τη συνέχεια των πρωτοβουλιών μας.

Σας προσκαλούμε να μας συνοδέψετε στο ταξίδι της γνώσης που θα μας φέρει ακόμη πιο κοντά στη γενέτειρά μας, γύρω από όλους τους βασικούς άξονες του πολιτισμού της [3]:

  • την Ιστορία
  • τη Λαογραφία – Λογοτεχνία – Ποίηση – Παραμύθια
  • τη Παράδοση – Μουσική – Ποιητική – Χορευτική – Κοινωνική – Μαγειρική
  • τη Λαϊκή Τέχνη – Ζωγραφική – Γλυπτική – Κεντήματα – Κοσμήματα – Ενδύματα – Υποδήματα
  • τη Γεωγραφία – Φύση – Χλωρίδα – Πανίδα – Θάλασσα – Βυθός
  • την Αρχιτεκτονική – Δημόσια και Ιδιωτική
  • την Καρπαθιακή Ψυχή – Φιλοπατρία – Φιλοξενία

Σύμβολό μας μια ξεχασμένη αφίσα του 2004, που απεικονίζει μερικά από τα στοιχεία της Καρπαθογνωσίας. Η λαϊκή τέχνη, οι φυσικές ομορφιές, η φιλοξενία, οι ακρογιαλιές, η μουσική, η κουζίνα, και η παράδοση [4].

Θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν, να προσεγγίσουμε την Καρπαθογνωσία τεκμηριωμένα και επιστημονικά. Οι πληροφορίες μας θα στηρίζονται σε  έγκυρες  δημοσιευμένες  πηγές επιστημονικών εργασιών, επαγγελματιών ή και ερασιτεχνών. Αλλά και δικές σας μαρτυρίες, η τεκμήρια έχουν ξεχωριστή θέση στο ταξίδι μας …

Μανόλης Μ. Τσαγκάρης


Αναφορές – Πηγές

  1. Φωτοντοκυμαντέρ της Καρπάθου
  2. Ομιλία για την Επανάσταση της Καρπάθου, 1944
  3. Αρθρο μου για τη νέα πνοή Καρπάθου σχετικά με τον πολιτισμό
  4. Αφίσα του 2004 στην Καρπαθοπαίδεια